مجله اینترنتی ایرانی ها - مجله اینترنتی ایرانی ها دانلود نمونه سوالات و جزوات و ...
شفافيت به این معنا است كه ساختار عملكردهاي دولت، تصميمات سياستگذاري مالي، حسابهاي بخش عمومي و پيشبينيهاي مالي در معرض اطلاععام باشد.همچنين به جریان فراگیر ، جامع وبه هنگام اطلاعات سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی قابل اعتماد نيزگفته میشود. در اجراي سياستگذاري هاي اقتصادي، پديده فساد به دليل اين كه رقابت پذيري را دشوار و تخصيص بهينه منابع را دچار اختلال مي كند، ضد رشد قلمداد مي شود و در اين راستا سه عامل اساسي زير به طور مشخص ضد رشد قلمداد مي شود:
الف) گستردگي فعاليتهاي دولت در امور اقتصادي
ب) شفافيت اندك يا عدم شفافيت و به تبع آن عدم پاسخگويي مديريت دولتي
ج) تضعيف ثبات، قانونمندي و رقابت پذيري محيط فعاليت هاي اقتصادي
اين عوامل كه همگي ريشه در ضعف يا فقدان شفافيت نظام اقتصادي دارند وظايف و سياستگذاري هاي اقتصادي حاكميت را با مشكل مواجه ميكند در نتيجه دولتمداري، يا نحوه انجام مسئوليت هاي حكومتي توسط دولت را تضعيف و بعضاً غيرممكن ميسازد. دولتمداري ضعيف نيز به نوبه خود انگيزه و امكان فساد را تقويت ميكند.
شفافيت نظام اقتصادي موجب:
- گفتمانهاي آگاهانه در زمينه طراحي و دستاوردهاي سياستگذاري مالي مي شود
- دولت را در اجراي سياست هاي مالي پاسخگوتر مي كند
-دستيابي به اقتصادكلان باثبات،همراه بارشدكيفيت و حمايت بيشترآحادجامعه آگاه از آن را آسان مي كند.
شفافيت مالي
چالش هاي موجود بر سر راه دولت پويا و روان سازي عملكرد اقتصادي، مشتمل بر خدمات عمومي قابل اطمينان، محيط هاي نظارتي شفاف، نظام قضايي مستقل و ضوابط هاي قابل اعمال در حقوق مالكيت مي باشد. در نتيجه براي تأمين اهداف بالا، اصلاحات نهادين خزانهداري، تنظيم بودجه و فراگرد تصويب آن و نيز ارتقاي مديريت نظام مالياتي و عمليات حسابداري را در بردارد كه همه اينها بر چهار مبناي اساسي زير استوار است:
الف. واضح بودن نقشها و مسئوليتها و مرزبنديهاي روشن بين قواي سه گانه، درون دولت در فعاليت هاي مالي و پولي و نيز بنگاه هاي اقتصادي و بخش خصوصي(وضع كامل نقشها و مسئوليت دولت(
ب. دسترسي عام به اطلاعات مربوط به فعاليتهاي دولت (بودجهاي، تعهدات و بدهيهاي دولت)
ج. آشكار بودن فرآيند تهيه بودجه (علني بودن فعاليتهاي اجرايي، يكپارچگي، ردهبنديهاي اطلاعات)بقیه درادامه مطلب