مجله اینترنتی ایرانی ها - مجله اینترنتی ایرانی ها دانلود نمونه سوالات و جزوات و ...
امروزه نقش دولتها در دستيابي به توسعههاي مطلوب و تحقق اهداف استراتژيك آن بسيار تعيين كننده و اساسي است، از اين رو ميتوان سؤالات اساسي در مورد دولت و نقش آن مطرح كرد. از جمله آنكه، نقش دولت چگونه بايد باشد؟ دولت چه كارهايي ميتواند انجام دهد و بهترين راه انجام آن كدام است و بالاخره دولت در چه قلمروهايي نبايددخالت كند. مطالعات تجربي و بررسي تاريخي مخصوصاً در نيم قرن گذشته يعني بعد از جنگ دوم جهاني در مورد فرايند توسعه و مخصوصاً عملكرد دولتها را دردستيابي به سطوح بالاتر توسعه و همچنين فوايد و مضرات حوزههاي اثرگذاري و دخالت دولتها نشان داده كه وظايف و تعهدات مخصوصاً اجتماعي دولتها و ميزان تلاش دولتها در دستيابي به سطوح بالاتر آموزش، بهداشت، ارتقاي اخلاقيات و كاهش نابرابريهاي اجتماعي ميتواند مبناي قضاوت عملكرد دولتها باشد.
بسياري از مطالعات عليرغم تجربههاي متفاوت ، عامل اساسي در توسعه را كارآمد بودن دولت ميداند. يكي از معيارهاي اساسي ارزيابي و سنجش كارآمدي دولت ميزان ارائه كالاهاي عمومي كه در يك مجموعه منسجم ميتواند به ارتقاي سطح رفاه و بهبود سطح زندگي و تسريع رشد اقتصادي و حركت جامعه به سوي زندگي سعادتمندتر منجر شود.
بيگمان بدون وجود دولتي كارآمد حركت در جهت توسعه پايدار وتوفيق در تحقق اهداف زيربناي اقتصادي اجتماعي غير ممكن است.
تجربه توسعه يافتگي نشان داده كه دولت در فرايند توسعه اقتصادي اجتماعي و فرهنگي نقش محوري را دارا است به طوري كه بسياري از علماي توسعه معتقدند كه توسعه اصولاً بايد دولتمدار باشد.
البته كارآمدي دولت با توجه به سطح توسعه هر كشور و ساختارهايي مخصوصاً اجتماعي ـ فرهنگي آن ميتواند در تفاوتهايي مانند : قوميت، زبان، تركيب نژادي، وضعيت اقتصادي ، وسعت و موقعيت جغرافيايي مخصوصاً تفاوتهاي فرهنگي و نهادهاي اجتماعي باشد.
رفع اختلالات اقتصادي و ناهنجاريهاي اجتماعي و فرهنگي و به عبارت ديگر جبران نواقص و كاستيهاي نظام بازار و كاهش نابرابريهاي اجتماعي و جلوگيري از انحطاط اخلاقي از جمله دلايلي است كه مداخله دولت در قلمروهاي ياد شده را قوياً توجيه كرده و منجر به واگذاري نقش و وظيفه محوري به دولت گرديد.
بعد از جنگ دوم افزايش انتظارات عمومي جهت ارتقاي سطح رشد و توسعه اقتصادي ـ اجتماعي و افزايش سطح رفاه، به اتخاذ سياستهاي توسعه مبتني بر دولت محوري انجاميد و در كشورهاي توسعه يافته صنعتي مفهوم دولت رفاه را گسترش داد. افزايش حيطه مسئوليت و تصدي دولتها متأثر از دلايل ديگر از جمله : افزايش اعتماد مردم به دولتها خود به افزايش مطالبات عمومي و افزايش توقعات براي قبول مسئوليتهاي بيشتر از طرف دولت انجاميد. مصارف و ميزان هزينهها و در قبال آن درآمدهاي دولت، خود ميزان گسترش اندازه و ابزارهاي اعمال قدرت دولت را نشان ميدهد.
امروزه بالغ بر 50% از كل درآمدهاي كشورهاي صنعتي در قالب ماليات به دولت جهت صرف هزينه و مخارج عمومي بر ميگردد. اين رقم براي كشورهاي در حال توسعه و كم توسعه يافته كمتر از 25% ميباشد. البته ،همين افزايش نفوذ و نقش دولت به جاي تأكيد نقش و نفوذ كمتر و كاهش زمينههاي مداخلات دولت، برعكس بر افزايش نفوذ كيفي و كارآمدي نقش دولت در تأمين نيازهاي مردم تغيير يافته ، تركيب هزينههاي عمومي و ماهيت آن از يك طرف عموماً مبتني است بر معيارهاي ارزش حاكم بر فضاي سياستگذاري و تصميمگيري كلان ملي و قضاوت ارزشي 1 كه بر هدفگذار متعاقباً تخصيص منافع وامكانات ، و از طرف ديگر مبتني است در فرهنگ حاكم بر جامعه و رفتارها و مخصوصاً انتظارات و مطالبات عمومي تحولات تكنولوژيك و نوآوريهاي تكنيكي و فني،افقهاي جديدي را امروزه فراروي دولت براي ارائه خدمات و ايفاي نقشهاي جديد گشوده. علي رغم تنوعات درنظامهاي سياسي و اقتصادي كشورهاي جهان سه وظيفه اساسي كنترل،نظارت و هدايت محور مداخلات دولت در امور اقتصادي، اجتماعي و به ويژه فرهنگي بوده است.
این نظر توسط طراحی سایت در تاریخ 1396/02/17 و 9:39 دقیقه ارسال شده است | |||
|
با آرزوی اول هفته ای زیبا در زیباترین فصل سال برای شما
دوست عزیز از مطالب جذاب و خواندنی وبلاگ شما دیدن کردم،ممنون میشم لینک سایت ما رو هم با عنوان طراحی سایت در وبلاگتون قرار بدهید،و در فرم تماس با ما سایت به ما اطلاع بدهید تا ما هم لینک وبلاگتون رو در کانال طراحی سایت وب یار قرار بدهیم ممنون از همکاری شما |